71000 Sarajevo, Džemala Bijedića 279F

Koje su prednosti integrisanog CAD/CAM softvera?

Saznajte kako Autodesk Fusion 360, integrisani CAD/CAM softver zasnovan na oblaku, može da transformiše vaš proces projektovanja.

Kompjuterski podržan dizajn (CAD) i kompjuterski podržana proizvodnja (CAM) nude, vjerojatno, najbolje opcije za industrijske inženjere, a integrisani CAD/CAM softver u oblaku pruža nekoliko poboljšanja u odnosu na odvojene CAD i CAM pakete.

Na primjer, industrijski dizajner može imati problema da preuzme, prenese, a zatim ponovo otvori CAD datoteku u CAM okruženju. Možda dva različita softverska paketa ne sarađuju dobro, ili je možda datoteka toliko velika da je potrebno mnogo vremena za prijenos?

Ne sa integrisanom platformom kao što je Autodesk Fusion 360. Ne nedostaje prednosti softvera sa svakim alatom na jednom mjestu. U ovom članku ćemo istražiti samo nekoliko razloga zašto je integrisani CAD/CAM pravi put.

Šta je integrisani CAD/CAM softver?

CAD softver je digitalni prostor za kreiranje 2D koncepta, 3D koncepata i rendera. CAD je takođe mjesto gdje industrijski dizajneri i inženjeri prave dokumentaciju, simuliraju funkcionalnost u stvarnom svijetu i prenose podatke u CAM.

CAM softver je alat koji se koristi za automatizaciju proizvodnog procesa. Automatizovani proizvodni procesi uključuju 3D štampanje i mašinsku CNC obradu. CAM generiše putanje alata iz CAD dizajna, koje zatim koristi 3D štampač ili CNC mašina.

Integrisani CAD/CAM kombinuje dva alata u jedno softversko okruženje.

Prednosti korištenja integrisanog CAD-a i CAM-a

Integrisani CAD i CAM softver pruža niz prednosti u odnosu na tradicionalne, odvojene pakete. Ove prednosti uključuju sljedeće:

  • Brži prenosi datoteka i rad
  • Smanjeni operativni troškovi
  • Pojednostavljeni tokovi posla
  • Kraće krive učenja
  • Pristupačnost na daljinu

Brži prenosi datoteka i sveukupan rad

Sa integrisanim CAD-om u oblaku, industrijski dizajneri mogu da smanje količinu vremena potrošenog na preuzimanje, prenosi i otpremanje velikih datoteka sa podacima. Kada su CAD i CAM integrisani, prenosi datoteka traje samo nekoliko sekundi. Možete da pređete sa 3D dizajna na skup putanja alata i usmjerenih radnih tokova bez potrebe za otvaranjem drugog softvera.

Smanjeni operativni troškovi

Autodesk Fusion 360 je sve-u-jednom CAD/CAM softver koji se može prilagoditi vašim potrebama. Također, Fusion 360 ekstenzije daju vam dodatne naprednije mogućnosti. Bilo da ste velika kompanija ili mali sopstveni biznis, možete preuzeti besplatnu probnu verziju i isprobati je prije nego što je kupite.

Pojednostavljeni tokovi posla

Linearni, jednosmjerni tokovi posla su arhaični i nepovoljni na današnjem radnom mjestu za saradnju. Integrisani CAD/CAM softver u oblaku poboljšava dvosmjerna tokove posla. Industrijski dizajneri i inženjeri mogu da rade na istom projektu, vrše revizije, uređuju parametre i objavljuju promjene u realnom vremenu. Inženjeri mogu sa lakoćom da sarađuju i ne moraju da brinu o čuvanju datoteka i mogućim greškama koje bi mogle nastati drugim načinima rada.

Pristupačnost na daljinu

Rad na digitalnom projektu u realnom vremenu iz udobnosti sopstvenog doma postao je široko rasprostranjena opcija u industriji u posljednje dvije godine. Koristeći Fusion 360, inženjeri mogu pristupiti svojim CAD ili CAM projektima sa svog telefona, laptopa ili kućnog računara — kad god požele.

Kraće krive učenja

Fusion 360 ima ogromnu biblioteku tutorijala i drugih modula za učenje za inženjere bilo kog nivoa iskustva. Možete da koristite Fusion 360 ekstenzije i razne dodatke da biste prilagodili funkcionalnost za bilo koji projekat. Pređite sa 3D dizajna na intuitivne putanje alata sa lakoćom.

Kada je u pitanju Fusion 360, CAD i CAM koegzistiraju. Datoteke postoje u oblaku i stoga više ne zahtijevaju dugotrajne prenose ili probleme sa nekompatibilnošću. Lakše je nego ikada ranije dizajnirati i proizvoditi proizvode koristeći Autodesk Fusion 360.

Ako ste spremni da iskusite besprijekoran, integrisan CAD/CAM, preuzmite Fusion 360 danas:

Download Fusion 360 for Free | Free Trial |Autodesk

Izvorni članak preuzet sa: What Are the Benefits of Integrated CAD/CAM Software? – Fusion 360 Blog 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image